Friday, November 14, 2008

Neushoorn identification project

Deze witte neushoorn werd verdoofd als onderdeel van een identificatie project: een prachtig iniatief. Inmiddels zijn al 75 witte neushoorns in het Klaserie private game reserve, aangesloten aan Kruger NP, geidentificeerd met specifieke inkepingen in de oren en met een microchip in de hoorn. Alle 75 verdovings acties werden tot nu toe gesponsord door particuliere touristen. Zij kunnen bij de actie aanwezig zijn en worden zelfs betrokken bij alle handelingen. In dit geval werden de 3 kinderen van het betreffende Nederlandse gezin ingeschakeld om sokken in de oren stoppen en een handdoek over de ogen te leggen. Vader was verantwoordelijk voor het tellen van de ademhaling en moeder hield de administratie (chip nrs etc) bij. Allen waren zeer fanatiek in de uitvoering van hun taken!
Deze ochtend hadden we geluk. Dit jonge vrouwtje werd door de helicopter gevonden na pas 1 minuut in de lucht te hangen: letterlijk een paar struiken verderop. Ongelofelijk dat we haar niet al gezien hadden tijdens ons kopje koffie in de bush (wat een verwennerij om 5.00 am). Weer een bewijs hoeveel dieren stiekum naar jou kijken terwijl jij denkt niets te zien.
Het anaesthesie middel wat gebruikt wordt voor deze enorme dieren is Etorphine. Dit is een opiaat, 10.000 keer sterker dan morphine en heeft de game capture industry ongelofelijk veranderd. Hiervoor was het onmogelijk om dieren als neushoorns, olifanten en buffels veilig te verdoven en opeens konden ze zelfs verplaatst worden; dat gebeurt sindsdien op grote schaal.
Witte neushoorns zijn zeer gevoelig voor deze drug en voor dit volwassen vrouwtje gebruikten we 'slechts' 3 mg, dwz maar 0.3 ml! Ter illustratie: een veel kleinere sable antilope krijgt b.v. 0.5 tot 0.8ml. De Etorphine wordt gecombineerd met Azaperone, een sedativum wat eigenlijk voor varkens op de markt gebracht is. De combinatie geeft een veilige en rustige anaesthesie.
Een klein gaatje werd geboord in de hoorn en dezelfde rijstkorrel grote microchip als gebruikt wordt bij honden en katten werd aangebracht. Op deze manier kan een gestroopte hoorn direct worden gekoppeld aan de gedode neushoorn en is de pakkans van de stropers stukken groter. Dit maakt geidentificeerde dieren minder 'aantrekkelijk' voor stropers. In de oren werden inkepingen gemaakt volgens een goed doordacht system, waardoor de dieren op grote afstand herkenbaar zijn. Op die manier kan onderzoek naar hun sociale gedrag plaats vinden. Er is nog steeds weinig bekend over het natuurlijke gedrag van witte neushoorns.
Nadat bloed was afgenomen, de inkepingen en chip klaar waren werd de volledige antagonist van Etorphine, Naltrexone in het bloedvat in het oor gespoten. De snelle reactie van dit middel op de anaesthesie is altijd weer ongelofelijk. Het lijkt vaak al te werken als de naald nog in het vat zit, dus het is rennen als het geinjecteerd is. Gelukkig zat iedereen alweer veilig in de auto´s.
Een mooi voorbeeld van een zeer praktisch en succesvol conservation project. Een onvergetelijke unieke ervaring voor natuurliefhebbers is een uitstekende manier om alles financieel rond te krijgen. Deze neushoorn was de laatste van dit jaar omdat de warme zomer eraan komt; hitte verhoogt de kans op complicaties tijdens de anaesthesie wat koste wat kost voorkomen moet worden. Voor het komende seizoen (v.a. April'09) zijn nog enthousiastelingen gezocht, dus neem ajb contact op bij interesse!

Sunday, November 9, 2008

Hoedspruit

In het noord oostelijke deel van de provincie Limpopo in Zuid Afrika ligt, omringt door bush, het kleine dorpje Hoedspruit. Met haar vele lodges en prive reserves is dit leuke gehucht het startpunt van wildlife safaris en het Kruger National Park ligt om te hoek. Ten westen van het park liggen grote en kleinere prive reservaten, waarvan de grote (Timbevati en Klaserie) direct aansluiten op het Kruger (zie kaartje): de dieren bewegen dus vrij rond tussen deze reservaten. Rondom Hoedspruit zijn ook vele wildlife rehabilitatie centra gevestigd die zich inzetten voor wildlife conservation: o.a. Moholoholo Rehabilitation Centre, the Cheeta Conservation Project, Daktari Bush School and Wildlife Orphanage, CARE (bavianen) en the Vervet Monkey Foundation. De vele prive reservaten, lodges, wildlife rehabilitatie centra en particulieren in de buurt hebben zeer regelmatig zieke en gewonde wilde dieren (van bushbaby tot olifant) of ze hebben b.v. een collar of bloed test nodig en hun huisdier, paard of koe is natuurlijk ook wel eens ziek: dan bellen ze de dierenarts! Een kijkje achter de schermen in een zeer speciale dierenartsenpraktijk...